Paylaş :

Klimanın zararları ve neden olabileceği durumlar

Evimizi, ofisimizi, arabamızı, gittiğimiz kafeleri, alışveriş merkezlerini kısacası hemen hemen her yaşam alanını konforlu hale getiren cihazlardan biridir klima. Ortamı soğutma, ısıtma, nem kontrolü sağlama ve havayı temizleme gibi özelliklere sahip olan klimalar, yaz-kış hayatlarımızın olmazsa olmaz parçalarından bir tanesi olmuşlardır.(1) Her ne kadar klima, ortamın konforunu artırarak rahat etmemizi sağlasa da uzun süre klimalı ortamda bulunmak vücut üzerinde hoş olmayan etkilere neden olabilir. Klimanın üzerimizdeki olumsuz etkileri arasında göz ve cilt kuruluğu, dehidrasyon, solunum problemleri, bulaşıcı hastalıklara yakalanma riskinde artış ve baş ağrıları sayılabilir.(2) Bunlara ek olarak yaz nezlesi ve klima hastalığı olarak da bilinen lejyoner hastalığı da yaygın olarak görülen diğer sıkıntılardandır.(3)

Klima çarpmasının belirtileri nelerdir?

Uzun süre klima çalışan ortamlarda bulunmak, klima çarpması denilen duruma neden olabilir. Ortam sıcaklığını azaltmak için klima açıldığı durumda vücut, yeni sıcaklığa alışmakta problem yaşayabilir ve bu durum bazı sağlık sorunlarına neden olabilir. Klima çarpması olarak tanımlanan bu durumda aşağıdaki belirtiler gözlemlenebilir:

  • Özellikle sırt, boyun ve kol gibi vücut bölgelerinde kas ağrıları
  • Göğüs ve boğaz ağrısı
  • Burunda tıkanıklığa bağlı olarak nefes almada sorunlar
  • Ateş yüksekliği
  • Baş ağrısı
  • Vücut direncinde düşme ve buna bağlı olarak halsizlik, yorgunluk
  • Mide bulantısı, kusma
  • Ciltte kuruluk

Bunlara ek olarak klima soğukları vücudun ısı dengesini bozarak nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklara neden olabilir. Klimanın zararları dendiğinde ilk akla gelen nadir olarak görülen ancak etkileri oldukça ciddi olan lejyoner hastalığıdır. Lejyoner hastalığı, Legionella Pneumophila adı verine bir bakterinin akciğerde yarattığı bir enfeksiyondur. Genellikle hastane, otel, okul gibi büyük yapılardaki kirli klima ya da jakuzi gibi cihazların su damlacıklarını solumakla geçer. Semptomlar arasında şiddetli zatürre benzeri ateş, titreme, öksürük, kas ağrıları ve nefes darlığı gibi belirtiler bulunur.(4)(5)(6)

Klima Çarpmasının Belirtileri Nelerdir?

Klimalı odayı nemlendirmek için ne yapmalı?

Klima, kullanıldığı ortamın havasını kurutur. Normalde yaz aylarında iç mekanların nem seviyesi %35-65 arasında olmalıdır. Nem seviyesi düştüğünde ciltte kuruluk, gözlerde tahriş ve nefes almada problem yaşayabilirsiniz. Klimalı odayı nemlendirmek için aşağıdaki yöntemleri kullanabilirsiniz:

Odaya su dolu kaseler yerleştirin

Klima kullandığınız odanın bazı bölgelerine birkaç kase su yerleştirerek ortamı nemlendirebilirsiniz. Büyük kaselerin içini sığ olacak şekilde su ile doldurun ve direkt güneş ışığı alan bir yere yerleştirin. Su yavaş yavaş buharlaşarak odanın nem oranını artırır. Dekoratif bir masa üstü çeşmesi kullanarak yaşam alanınızı hem nemlendirebilir hem de daha şık bir hale getirebilirsiniz.

İç mekan bitkileri ekleyin

Bitkiler de tıpkı insanlar gibi terler ve su buharını havaya üfleyerek ortam nemini artırabilir. Özellikle büyük yapraklara sahip ereca palmiyesi (Dypsis lutescens), bambu palmiyesi (Chamaedorea), filodendron, Çin çiçeği (Aglaonema) gibi tropik bitkileri tercih edebilirsiniz.

Çamaşırlarınızı ev içinde kurutun

Islak çamaşırlar kururken sahip oldukları nemi dış ortama salar. Çamaşırlarınızı yıkadıktan sonra ev içine asarak kurutabilir böylece klimadan dolayı kuruyan havayı nemlendirebilirsiniz. Dilerseniz klimalı odada birkaç yere ıslak havlu asarak da aynı etkiyi sağlayabilirsiniz.

Ocağınızı kullanın

Ev içindeki havayı nemlendirmek için bir tencereye su doldurup ocağa koyabilirsiniz. Tenceredeki suyu kaynatıp ardından ocağın altını kısarak ortamı nemlendirebilirsiniz. İsterseniz içine limon kabuğu, tarçın ya da vanilya özü gibi malzemeler ekleyerek ev içinde hoş bir koku sağlayabilirsiniz.

Banyo kapısını açık bırakın

Duşunuzu aldıktan sonra duş perdesini ve banyo kapısını açık bırakarak banyodaki buharın ev içine yayılmasını sağlayabilirsiniz.(7)

Klimanın zararlarından nasıl korunulur?

Klimanın sunduğu rahatlık ve konfordan sağlıklı bir şeklide yararlanmak için aşağıdaki noktalara dikkat ederek olası zararları minimuma indirebilirsiniz;

  • Klimayı gün içinde olabildiğince az çalıştırmaya dikkat edin. Belirli aralıklarla kapı ve pencereler açıp doğal havalandırma yapmaya çalışın. Böylece ortamın nem miktarının da artmasına katkıda bulunursunuz.
  • Klimanın odayı ani soğutmasına izin vermeyin. Kademeli olarak ısıyı düşürün, böylece vücudunuzun ısı değişikliğine adaptasyonunu sağlarsınız.
  • Klimalı ortamlarda sigara içilmesine izin vermeyin.
  • Klimaya çok yakın durarak direkt hava akışına maruz kalmayın. Bu durum özellikle terleyen ve ısınan kaslarınızın tutulmasına neden olabilir.
  • Klimadan kaynaklı enfeksiyonları önleme için klima bakımı ve temizliğinin düzenli yapılmasına dikkat edin. Ayrıca klimayı kullanım talimatlarına uygun olarak çalıştırın.(8)
  • Klimadan kaynaklı hastalıklar bağışıklık sisteminizi etkileyebilir. Olası klima hastalıklarına karşı bağışıklık sistemini desteklemek için yeterli ve dengeli beslenin, uykunuza dikkat edin.


C, D vitamini ve çinko
bağışıklık sisteminizin normal fonksiyonunu
nasıl destekler?

 

 

Vücudunuz, doğal bir savunma sistemine sahiptir ve bağışıklık sisteminizin tehlikelerden korunmak için pek çok yöntemi vardır. Bağışıklık sistemi, fiziksel bariyerler (deri ve mukoza), hücresel bariyerler (beyaz kan hücreleri) ve antikorlar olmak üzere üç temel savunma mekanizmasından oluşur. Vitaminler ve mineraller gibi besinler, bu kompleks yapının işleyişi için çok önemlidir.

Hazır yiyeceklerin tüketildiği günümüzün hızlı tempolu dünyasında, bedensel işlevlerimizi desteklemek için ihtiyacımız olan vitamin ve mineralleri içeren meyve ve sebzeleri yeterli miktarda tüketmek oldukça önemlidir. Dengeli ve çeşitli beslenmenin sağlıklı bir yaşam için oldukça önemli olduğu bilinmektedir ve vitamin ile minerallerin yeterli seviyede olmaması, bağışıklık sistemini etkileyebilir.

Redoxon® C vitamini, D vitamini ve çinko içerir. C, D vitamini ve çinko bağışıklık sisteminizin normal fonksiyonunu destekler.

Daha fazla bilgi alın

 

Normal fonksiyonunda bir bağışıklık sistemi için C, D Vitamini ve Çinko

Bağışıklık sisteminize dikkat etmelisiniz. Siz fark etmeseniz de bağışıklık sisteminiz günde 24 saat çalışır. Tıpkı bir bitkinin suya ve güneş ışığına ihtiyacı olduğu gibi, bağışıklık sisteminizin de vücudunuzun savunma sistemlerini destekleyebilmek için düzenli şekilde beslenmeye ihtiyacı vardır.

Fiziksel egzersiz ve iyi beslenmenin dahil edildiği sağlıklı bir yaşam stilinin yanında C, D vitamini ve çinko bağışıklık sisteminizin normal fonksiyonuna katkıda bulunur.

 

 

 

 

 

80 Yılı Aşan Uzmanlık

1934’te C vitamini takviyesini ürettik ve 80 yılı aşan uzmanlığımızla tüm dünyada insanların yanındayız. Redoxon ailesinde yer alan ürünler, temel olarak C, D vitamini ve çinko içerir. C, D vitamini ve çinko bağışıklığın normal fonksiyonuna katkıda bulunur.

 

Bağışıklığınızı destekleyin

Bağışıklık sisteminizi desteklemenin yollarını mı arıyorsunuz? Bağışıklığınızı desteklemeye yönelik faydalı bilgiler içeren içeriklerimize göz atın.