Paylaş :

Bağışıklık sistemi nedir?

Bağışıklık sistemi tam olarak nedir ve nasıl çalışır? Bağışıklığı birlikte ayrıntılı bir biçimde inceleyelim.

Bağışıklığın tanımı

Basitçe ifade etmek gerekirse bağışıklık, vücudunuzun beyaz kan hücreleri veya belirli antikorların kullanımı ile toksinlere ve diğer zararlı maddelere direnç gösterme yetisidir. Bu bir anlamda vücudunuzun kendini koruma şeklidir. Bağışıklık sistemi olmasaydı çeşitli yabancı maddeler vücudunuza istedikleri zaman saldırabilirdi. Bağışıklık sayesinde bu önlenir.

Farklı bağışıklık türleri

4 tür bağışıklık mevcuttur; bunların üçü doğal biri ise ek bağışıklıktır.

  • Doğal bağışıklık – Doğuştan sahip olduğumuz bağışıklık. Bu, doğuştan gelen bağışıklık sistemimizdir. Gücü değişkendir; bazı insanlar güçlü bir bağışıklık sistemi ile dünyaya gelirken bazıları zayıf bir bağışıklıkla doğar.
  • Kazanılmış bağışıklık – “edinsel bağışıklık” olarak da adlandırılır Kazanılmış bağışıklık sistemi, bizi geçmiş “deneyimleri” temel alarak korur. Bu nedenle enfekte olduktan ve iyileştikten sonra, artık aynı enfeksiyona yatkın olmayız (en azından bir süre için).
  • Pasif bağışıklık – geçici bağışıklık, “ödün alınmış bağışıklık” olarak da adlandırılır. Başka bir insandan aldığımız bağışıklıktır; örneğin bir çocuk, emzirme sırasında annesinden geçici bağışıklık ödünç alabilir.
  • Bağışıklık kazandırma – Tipik olarak aşı yoluyla bir şeye karşı bağışıklık edinebiliriz.

Bağışıklık sisteminin amacı ve işlevleri

Bağışıklık sisteminin temel işlevi, sizi korumaktır.  Ancak bu durum, yalnızca korumayla sınırlı kalmaz; gündelik işlerinizden geri kaldığınızda vücudunuzun ilk savunma cephesi, bağışıklık sisteminizdir. Bağışıklık sisteminiz vücudunuza verilen hasarı en aza indirmek için hareket eder.

Bağışıklık sisteminizi nasıl destekleyebilirsiniz?

Sağlıklı bir yaşam stili, en iyi bağışıklık güçlendiricidir. Bağışıklık sisteminizi her gün beslemek, iyi bir yöntemdir. Aşağıda, günlük aktiviteler yoluyla bağışıklık sisteminizi nasıl dengeli tutabileceğinize dair ipuçlarını bulabilirsiniz1. Bağışıklığınızın normal fonksiyonunda çalışmadığını düşündüğünüzde, doktorunuza başvurmanız gerektiğini unutmayın.

  • Çeşitli taze meyve ve sebzeler içeren öğünlerle dengeli ve çeşitli beslenin. Sağlıklı bir beslenme, bağışıklık sisteminizin düzgün bir şekilde çalışması için gerekli olan temel vitamin ve mineralleri sağlar.
  • Düzenli egzersiz yapın3. Bu, bağışıklığı olumsuz yönde etkileyen stresi azaltmanıza ve kan dolaşımını hızlandırmanıza yardımcı olur; böylece beyaz kan hücreleri, etkilenen hücrelere ulaşabilir.
Kızıyla oynayan kadın
  • Stresi azaltmak için adım atın. Sürekli stres altında hissediyorsanız meditasyon tekniklerini veya yogayı deneyebilirsiniz. 
  • Kaliteli bir uyku uyuyun. Dinlenmek, vücudunuzun yenilenmesini sağlar ve bağışıklık sisteminizin yeterli şekilde çalışabilmesine yardımcı olur. 
  • Sağlıklı bir kiloda olun. Aşırı kilolu insanlar, zayıflamış bir bağışıklık sistemine sahip olabilirler. 4 
  • Proaktif olun. Ellerinizi iyi bir şekilde ve düzenli olarak yıkayın, kimseyle kişisel eşyalarınızı paylaşmayın ve tükettiğiniz her türlü etin yeterli düzeyde piştiğinden emin olun.  
  • Sigara içmeyin. Sigara içmek, bağışıklık sisteminiz için zararlıdır ve bağışıklığınızı daha az etkin hale getirir. 
  • Alkol tüketimini sınırlandırın. Alkol, bağışıklık sisteminizin yanıt verme becerisine zarar verebilir.

Kaynaklar:

  1. How to prevent infections. Harvard Medical School, 2016. (Son erişim tarihi: 08.03.2021, at https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/how-to-prevent-infections.)
  2. Gombart AF, Pierre A, Maggini S. A Review of Micronutrients and the Immune System-Working in Harmony to Reduce the Risk of Infection. Nutrients 2020;12.
  3. Nieman DC, Wentz LM, The Compelling Link Between Physical Activity and the Body’s Defense System, Journal of Sport and Health Science, vol 8, issue 3, May 2019, p 201-217
  4. Andersen CJ, Murphy KE, Fernandez ML, Impact of Obesity and Metabolic Syndrome on Immunity, ADVANCES İN NUTRİTİON, Volume 7, Issue 1, January 2016, Pages 66–75, https://doi.org/10.3945/an.115.010207


C, D vitamini ve çinko
bağışıklık sisteminizin normal fonksiyonunu
nasıl destekler?

 

 

Vücudunuz, doğal bir savunma sistemine sahiptir ve bağışıklık sisteminizin tehlikelerden korunmak için pek çok yöntemi vardır. Bağışıklık sistemi, fiziksel bariyerler (deri ve mukoza), hücresel bariyerler (beyaz kan hücreleri) ve antikorlar olmak üzere üç temel savunma mekanizmasından oluşur. Vitaminler ve mineraller gibi besinler, bu kompleks yapının işleyişi için çok önemlidir.

Hazır yiyeceklerin tüketildiği günümüzün hızlı tempolu dünyasında, bedensel işlevlerimizi desteklemek için ihtiyacımız olan vitamin ve mineralleri içeren meyve ve sebzeleri yeterli miktarda tüketmek oldukça önemlidir. Dengeli ve çeşitli beslenmenin sağlıklı bir yaşam için oldukça önemli olduğu bilinmektedir ve vitamin ile minerallerin yeterli seviyede olmaması, bağışıklık sistemini etkileyebilir.

Redoxon® C vitamini, D vitamini ve çinko içerir. C, D vitamini ve çinko bağışıklık sisteminizin normal fonksiyonunu destekler.

Daha fazla bilgi alın

 

Normal fonksiyonunda bir bağışıklık sistemi için C, D Vitamini ve Çinko

Bağışıklık sisteminize dikkat etmelisiniz. Siz fark etmeseniz de bağışıklık sisteminiz günde 24 saat çalışır. Tıpkı bir bitkinin suya ve güneş ışığına ihtiyacı olduğu gibi, bağışıklık sisteminizin de vücudunuzun savunma sistemlerini destekleyebilmek için düzenli şekilde beslenmeye ihtiyacı vardır.

Fiziksel egzersiz ve iyi beslenmenin dahil edildiği sağlıklı bir yaşam stilinin yanında C, D vitamini ve çinko bağışıklık sisteminizin normal fonksiyonuna katkıda bulunur.

 

 

 

 

 

80 Yılı Aşan Uzmanlık

1934’te C vitamini takviyesini ürettik ve 80 yılı aşan uzmanlığımızla tüm dünyada insanların yanındayız. Redoxon ailesinde yer alan ürünler, temel olarak C, D vitamini ve çinko içerir. C, D vitamini ve çinko bağışıklığın normal fonksiyonuna katkıda bulunur.

 

Bağışıklığınızı destekleyin

Bağışıklık sisteminizi desteklemenin yollarını mı arıyorsunuz? Bağışıklığınızı desteklemeye yönelik faydalı bilgiler içeren içeriklerimize göz atın.