C Vitamini Ve Çinko İhtiyacının Artması
Mineraller; kemik gelişiminden sinir sisteminin düzenli çalışmasına, beyin fonksiyonlarının desteklenmesine kadar genel vücut sağlığı üzerinde önemli etkilere sahiptir. Dışarıdan besinlerle ya da takviyelerle mutlaka alınması gerekir. Çok az miktarları bile vücut fonksiyonları için elzem olan mineraller arasında çinko da yer alır(1). “Çinko nedir?” ve “Çinko ne işe yarar?” gibi sorularınızın cevabı için içeriğimizi okuyabilirsiniz.
Çinko Nedir? Çinkonun Faydaları Nelerdir?
Bağışıklık sistemi, kan pıhtılaşması, tiroit bezlerinin çalışması, tat ve koku alma duyularının normal fonksiyonlarını yerine getirmesinde anahtar rol oynayan çinko, esas olarak kemik ve kaslarda depolanabilen elzem bir mineraldir. Gebelik, çocukluk ve ergenlik dönemlerinde hücrelerin normal büyüme ve gelişimlerinin desteklenmesini sağlayan mineral, eksikliğinde pek çok sağlık sorununa yol açabilir(2). Vücut fonksiyonları üzerindeki çinko faydaları şunlardır:
- Bağışıklık için vitaminler kadar mineraller de önemlidir. Çinko bağışıklık sisteminin normal fonksiyonlarını yerine getirmesinde önemli bir destektir.
- Çinko, C vitamini ile birlikte soğuk algınlığı semptomlarının tedavisinde etkili rol oynar.
- Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bebeklerde yaygın olarak görülen ishalin tedavisinde çinko takviyesi kullanılmasını önerir.
- Cilt bariyerinin desteklenmesi ve cilt sağlığının korunmasında çinko önemli rollere sahiptir. Hasar gören cilt dokusunun onarılmasını ve cilt yaralarının iyileşmesini destekleyebilir.
- Antioksidan özelliklere sahip olan çinko, toksik maddelerin vücuttan atımına destek olur.
- Üreme hücrelerinin sentezi ve gelişiminde çinko elzem bir mineraldir. Antioksidan özellikleri ve hormon düzenleyici etkileri sayesinde üreme sisteminin normal fonksiyonlarını yapmasına destek olabilir.
- Çocukların büyüme ve gelişimleri ile beyin fonksiyonlarının desteklenmesinde çinko anahtar rol üstlenir.(3)
Çinko İhtiyacı Nasıl Anlaşılır?
Yeterli ve dengeli bir beslenme programıyla günlük çinko ihtiyacı karşılanabilir. Gelişen dünyada çinko eksikliğine bağlı hastalıkların görülme sıklığı nadirdir. vejetaryen ve veganlarda çinko gerekli miktarlarda alınamayabilir ve çinko gereksinimi artabilir.
Günlük Çinko İhtiyacı Ne Kadardır?
Günlük çinko ihtiyacı 19 yaş üstü kadınlar için 8 miligram erkekler ise 11 miligram civarındadır. Hamilelik döneminde kadınların ihtiyaç duyduğu miktar 11 miligrama emzirme döneminde ise 12 miligrama kadar artabilir. Çinko suda eriyen bir mineral değildir ve vücutta depolanabilir. Yüksek oranda çinko tüketimi, toksisiteye neden olabilir. Çinkonun güvenli alım seviyesi yani vücudun çinkoyu toksisite etkisi yaratmayacak şekilde alma limiti günlük 40 miligramdır. 40 miligramın üzerinde günlük alım istenmeyen etkilere neden olabilir(4).
Çinko içeren Besinler Hangileridir?
Çinkonun vücut fonksiyonları için gerekli 300’ün üzerinde enzimin yapısına katıldığı bilinmektedir. Aşağıdaki çinko içeren besinler ile diyetinizi zenginleştirebilirsiniz:
- Kırmızı et
Kırmızı et çinko için eşsiz bir kaynaktır. 100 gram kırmızı et yaklaşık 4.79 miligram çinko içerir.
- Kabuklu deniz ürünleri
Karides, istiridye, yengeç gibi kabuklu deniz ürünleri yüksek oranda çinko içerir. Özellikle istiridye çinko için önemli bir kaynaktır. 6 orta boy istiridye yaklaşık 33 miligram; 100 gram yengeç 7.62 miligram ve 100 gram karides 1,6 miligram çinko içerir.
- Kuru baklagiller
Kuru fasulye, nohut, barbunya, yeşil ve kırmızı mercimek gibi kuru baklagiller yüksek miktarda çinko içeriğine sahiptir. Ortalama 100 gram pişmiş kuru baklagil yaklaşık 2 mg çinko içeriğine sahiptir. Ancak kuru baklagillerde yer alan fitat adlı bileşikler çinkonun emilimini zorlaştırabilir. Çinko emilimini artırmak için kuru baklagiller pişirmeden önce ıslayabilir, ısıtabilir ya da fermente işlemine tabi tutabilirsiniz.
- Tohumlar
Kenevir, susam tohumu ve kabak çekirdeği çinko için iyi birer kaynaktır. Bu besinlerin 30 gramı yaklaşık 3 gram çinko içerir. Salatalarınıza ve çorbalarınıza kenevir, susam ve kabak çekirdeği ekleyerek günlük çinko alımını artırabilirsiniz.
- Süt ve süt ürünleri
Süt, yoğurt, peynir, kefir gibi besinler çinko açısından zengindir. Üstelik bu besinlerdeki çinko vücut tarafından yüksek oranda emilebilir. 1 porsiyon yaklaşık 30 gram peynir ve 1 su bardağı yaklaşık 250 mililitre süt ortalama 1 miligram çinko içerir.
- Yumurta
Sağlıklı beslenme programının en iyi protein kaynaklarından biri olan yumurta, orta düzeyde çinko içeriğine sahiptir ve günlük çinko ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olabilir. 1 adet yumurta yaklaşık 0,5 miligram çinko içerir.
- Tahıllar
Buğday, pirinç, yulaf, kinoa gibi tahıllar orta derecede çinko içerir. Tahıllar da tıpkı kuru baklagiller gibi fitat denilen ve çinko emilimini azaltan bileşenlere sahiptir. Ancak az da olsa günlük çinko gereksiniminin karşılanmasını destekleyebilir.
- Bitter çikolata
En çok sevilen çinko kaynaklarından biri de bitter çikolatadır. 100 gram bitter çikolata yaklaşık 3,5 miligram çinko içerir. Günlük çinko ihtiyacının karşılanmasını sağlarken bitter çikolatanın yağ ve karbonhidrat içeriği de göz önünde bulundurulmalıdır(6).
Kullanılan Kaynaklar:
- https://medlineplus.gov/minerals.html Son Erişim Tarihi: 12/10/2022
- https://www.healthdirect.gov.au/zinc Son Erişim Tarihi: 12/10/2022
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/263176 Son Erişim Tarihi: 12/10/2022
- https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/zinc Son Erişim Tarihi: 12/10/2022
- https://www.mdpi.com/2072-6643/13/12/4456/htm Son Erişim Tarihi: 12/10/2022
- https://www.healthline.com/nutrition/best-foods-high-in-zinc Son Erişim Tarihi: 12/10/2022
C, D vitamini ve çinko
bağışıklık sisteminizin normal fonksiyonunu
nasıl destekler?
Vücudunuz, doğal bir savunma sistemine sahiptir ve bağışıklık sisteminizin tehlikelerden korunmak için pek çok yöntemi vardır. Bağışıklık sistemi, fiziksel bariyerler (deri ve mukoza), hücresel bariyerler (beyaz kan hücreleri) ve antikorlar olmak üzere üç temel savunma mekanizmasından oluşur. Vitaminler ve mineraller gibi besinler, bu kompleks yapının işleyişi için çok önemlidir.
Hazır yiyeceklerin tüketildiği günümüzün hızlı tempolu dünyasında, bedensel işlevlerimizi desteklemek için ihtiyacımız olan vitamin ve mineralleri içeren meyve ve sebzeleri yeterli miktarda tüketmek oldukça önemlidir. Dengeli ve çeşitli beslenmenin sağlıklı bir yaşam için oldukça önemli olduğu bilinmektedir ve vitamin ile minerallerin yeterli seviyede olmaması, bağışıklık sistemini etkileyebilir.
Redoxon® C vitamini, D vitamini ve çinko içerir. C, D vitamini ve çinko bağışıklık sisteminizin normal fonksiyonunu destekler.
Normal fonksiyonunda bir bağışıklık sistemi için C, D Vitamini ve Çinko
Bağışıklık sisteminize dikkat etmelisiniz. Siz fark etmeseniz de bağışıklık sisteminiz günde 24 saat çalışır. Tıpkı bir bitkinin suya ve güneş ışığına ihtiyacı olduğu gibi, bağışıklık sisteminizin de vücudunuzun savunma sistemlerini destekleyebilmek için düzenli şekilde beslenmeye ihtiyacı vardır.
Fiziksel egzersiz ve iyi beslenmenin dahil edildiği sağlıklı bir yaşam stilinin yanında C, D vitamini ve çinko bağışıklık sisteminizin normal fonksiyonuna katkıda bulunur.
80 Yılı Aşan Uzmanlık
1934’te C vitamini takviyesini ürettik ve 80 yılı aşan uzmanlığımızla tüm dünyada insanların yanındayız. Redoxon ailesinde yer alan ürünler, temel olarak C, D vitamini ve çinko içerir. C, D vitamini ve çinko bağışıklığın normal fonksiyonuna katkıda bulunur.
Bağışıklığınızı destekleyin
Bağışıklık sisteminizi desteklemenin yollarını mı arıyorsunuz? Bağışıklığınızı desteklemeye yönelik faydalı bilgiler içeren içeriklerimize göz atın.