Paylaş :

Fonksiyonel tıp nedir?

Son yıllarda özellikle kronik hastalıkların tedavisine destek olarak kullanılan fonksiyonel tıp, sunduğu alternatif çözümler ile dikkat çekicidir. Peki, fonksiyonel tıp nedir? Fonksiyonel tıp; hastaları ve doktorları, hastalığın altında yatan nedenleri ele almak ve tedavi süreci boyunca optimal sağlığı elde etmek için birlikte çalışmaya teşvik eden bir tıp uygulaması olarak tanımlanabilir. Standart tıp prosedürlerinde uygulanan tıbbi testlere ek olarak genetik, biyoloji ve biyokimya testlerinin de yapıldığı bu uygulama; kişinin genetik yapısının da incelenmesine odaklanır. Ayrıca hücre içi vitamin, mineral ve mikro besin düzeylerini de göz önünde bulundurarak kişiye özel bir tedavi yaklaşımı sunar.(1)

Fonksiyonel tıp nasıl yapılır?

Fonksiyonel tıp uygulamasında hastanın tıbbi geçmişi değerlendirilir ve hastalığa neden olabilecek faktörleri incelemek için ekstra tahliller yapılır. Aynı zamanda hastaya sıkıntıları sorulur. Bu bilgiler sayesinde hastalığı tetikleyen yetersiz beslenme, toksinler, alerjenler, stres ve vücut mikrobiyotası hakkında ayrıntılara sahip olunur. Toplanan tüm veriler analiz edilir ve bu analiz sonucunda her bir hastaya kişiye özel sağlıklı yaşam planı oluşturulur. Tedavinin temelinde beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleri yer alır. Yeterli ve dengeli beslenme alışkanlıkları veyaşam tarzı değişiklikleri ile kişinin yaşadığı sıkıntıyla ilgili sorumlulukları üstlenmesi temel hedeftir. Fonksiyonel tıp tedavisinde gıdaların kişi üzerindeki etkilerini anlamak amacıyla eliminasyon diyeti uygulanır. Bu diyet sonucunda kişiye uygun bir beslenme programı çıkarılır ve egzersiz ile besin destekleri önerilerek tıp tedavisine destek olmak amaçlanır. (2)(3)

Fonksiyonel tıp neleri kapsar?

Tüm hastalıkların temelinde kronik inflamasyonun yattığını iddia eden fonksiyonel tıp yaklaşımı, hastalıkların rutin tedavisini destekleyici rol oynayabilir. Kronik hastalığa sahip olan kişilerin hastalığın semptomlarıyla baş edebilmesine yardımcı olur. Hastalara yönelik fonksiyonel tıp tedavisi uygulamalarında hastalıkla ilgili branş doktorlarına da mutlaka danışılması büyük önem taşır.(2)(4)

Fonksiyonel tıp doktoru ne yapar?

Fonksiyonel tıp doktorları, tıp eğitiminin ardından, spesifik bir eğitimden geçerek kronik hastalıkların temeline inmeye çalışan bir bakış açısıyla hareket ederler. Hastanın fiziksel, zihinsel ve bazen de ruhsal sağlığını bir bütün olarak ele alır. Genetik, beslenme, yaşam tarzı, kullanılan ilaçlar, kan ve idrar tahlilleri gibi pek çok bileşeni göz önüne alarak kronik hastalıklara ve hastalıkların önlenmesine katkı sağlayacak kişiye özel bir tedavi planı hazırlar. Fonksiyonel tıp doktoru tedavi için hastaların;

  • Semptom zaman çizelgesi
  • Uyku düzeni
  • Egzersiz alışkanlığı
  • Beslenme durumu
  • Stres faktörleri
  • Kişisel ilişkileri
  • Duygusal durumu gibi faktörleri sorgulayabilir.(4)

Fonksiyonel gıdalar nelerdir?

Fonksiyonel gıdaların vücuda olan katkılarının temelinde gıdaların içindeki bileşenler yatar. Bazı besinlerde bu bileşenler doğal halde bulunabilir, bazı gıdalar ise bu bileşenlerle zenginleştirilebilir. C vitamini, D vitamini, E vitamini, folik asit, B12 ve B6 vitaminleri ile selenyum, çinko, demir, bakır gibi mineraller fonksiyonel gıdalarda bulunan bileşenlerden bazılarıdır. Peki, fonksiyonel gıdalar nelerdir? Aşağıdaki besinler fonksiyonel gıdalar arasında yer alır:

  • Probiyotik yoğurtlar
  • Güçlendirilmiş meyve suyu
  • Badem, pirinç, Hindistan cevizi sütü gibi bitkisel sütlerle ile zenginleştirilmiş sütler
  • Glutensiz besinler
  • Omega-3 içeren yağlar
  • Omega-3 ile zenginleştirilen yumurta
  • Portakal, muz, elma, şeftali, kivi, çilek gibi meyveler
  • Karnabahar, brokoli, ıspanak, kabak, lahana gibi sebzeler
  • Brezilya fıstığı, badem, kaju gibi kuruyemişler
  • Chia tohumu, keten tohumu, kabak çekirdeği
  • Mercimek, nohut
  • Somon, sardalye, hamsi, uskumru
  • Yulaf, arpa, karabuğday
  • Tempeh, lahana turşusu, kefir
  • Zencefil, zerdeçal, tarçın, acı biber.(5)(6)(7)

Fonksiyonel içecekler nedir?

Fonksiyonel içecekler; antioksidan, diyet lifi, prebiyotik, protein, peptit, doymamış yağ asitleri, vitamin ve mineraller gibi bileşenler eklenerek elde edilen içeceklerdir. Aynı zamanda sağlık üzerinde faydalı etkileri olan yeşil çay, kahve, siyah çay gibi içecekler de fonksiyonel içecek olarak kabul edilir. Süt bazlı içecekler, probiyotik içecekler, enerji içecekleri, sporcu içecekleri, öğün yerine geçen meyveli ve sebzeli smoothie’ler, kafeinli içecekler gibi çeşitli fonksiyonel içecek türleri vardır.(9)


C, D vitamini ve çinko
bağışıklık sisteminizin normal fonksiyonunu
nasıl destekler?

 

 

Vücudunuz, doğal bir savunma sistemine sahiptir ve bağışıklık sisteminizin tehlikelerden korunmak için pek çok yöntemi vardır. Bağışıklık sistemi, fiziksel bariyerler (deri ve mukoza), hücresel bariyerler (beyaz kan hücreleri) ve antikorlar olmak üzere üç temel savunma mekanizmasından oluşur. Vitaminler ve mineraller gibi besinler, bu kompleks yapının işleyişi için çok önemlidir.

Hazır yiyeceklerin tüketildiği günümüzün hızlı tempolu dünyasında, bedensel işlevlerimizi desteklemek için ihtiyacımız olan vitamin ve mineralleri içeren meyve ve sebzeleri yeterli miktarda tüketmek oldukça önemlidir. Dengeli ve çeşitli beslenmenin sağlıklı bir yaşam için oldukça önemli olduğu bilinmektedir ve vitamin ile minerallerin yeterli seviyede olmaması, bağışıklık sistemini etkileyebilir.

Redoxon® C vitamini, D vitamini ve çinko içerir. C, D vitamini ve çinko bağışıklık sisteminizin normal fonksiyonunu destekler.

Daha fazla bilgi alın

 

Normal fonksiyonunda bir bağışıklık sistemi için C, D Vitamini ve Çinko

Bağışıklık sisteminize dikkat etmelisiniz. Siz fark etmeseniz de bağışıklık sisteminiz günde 24 saat çalışır. Tıpkı bir bitkinin suya ve güneş ışığına ihtiyacı olduğu gibi, bağışıklık sisteminizin de vücudunuzun savunma sistemlerini destekleyebilmek için düzenli şekilde beslenmeye ihtiyacı vardır.

Fiziksel egzersiz ve iyi beslenmenin dahil edildiği sağlıklı bir yaşam stilinin yanında C, D vitamini ve çinko bağışıklık sisteminizin normal fonksiyonuna katkıda bulunur.

 

 

 

 

 

80 Yılı Aşan Uzmanlık

1934’te C vitamini takviyesini ürettik ve 80 yılı aşan uzmanlığımızla tüm dünyada insanların yanındayız. Redoxon ailesinde yer alan ürünler, temel olarak C, D vitamini ve çinko içerir. C, D vitamini ve çinko bağışıklığın normal fonksiyonuna katkıda bulunur.

 

Bağışıklığınızı destekleyin

Bağışıklık sisteminizi desteklemenin yollarını mı arıyorsunuz? Bağışıklığınızı desteklemeye yönelik faydalı bilgiler içeren içeriklerimize göz atın.